dissabte, 5 de gener del 2013

Campanya per fomentar la recollida selectiva


El passat 21 de desembre s'inicià una campanya a través de televisió, ràdio, cinemes, premsa escrita, opis publicitaris i internet i que s’allargarà durant quatre setmanes per tal de continuar incrementant la recollida selectiva de residus, i alhora fomentar la reducció dels impropis, els residus que es llencen en contenidors equivocats, que, en el cas dels envasos del contenidor groc, arriba al 28%.
S’han preparat 2 anuncis de 45 segons, un del contenidor groc (envasos de plàstic, metàl·lics i brics), i un del contenidor verd dels envasos de vidre, i 5 curts de 15 segons, on el grup The Mamzelles representarà on cal dipositar cada tipus de residu.

El 28% dels residus que es llencen als contenidors dels envasos, els de color groc, no han estat ben separats, és a dir, no hi haurien d’anar. També passa, en menor mesura, en el cas dels contenidors verds, els del vidre, on entre el 3 i el 4% del que s’hi diposita es fa de manera incorrecta. En el cas dels de l’orgànica, l’error és del 13%. Això complica el procés de tractament posterior dels residus, fent-ne inviable, en alguns casos, la recuperació.

A Catalunya recollim de manera selectiva el 41% de les deixalles, molt per sobre de la mitjana estatal, que és d’un 33%, i en línia amb els països que tenen nivells alts de recuperació de residus. En els últims anys estem reduint la generació de residus totals, amb 1,41kg per habitant i dia, dada que indica que la sensibilització i la col·laboració ciutadana en aquesta matèria és cada cop més alta. A més, és l’única Comunitat de l’Estat que té aprovada per llei fer extensiva la recollida selectiva de la fracció orgànica (restes de menjar i petits vegetals) a tots els municipis. Ara, la prioritat de ll’Agència de Residus de Catalunya (ARC) és que continuem fent la recollida selectiva, però de la major qualitat possible. Per fer-ho, posarà les eines necessàries per fer conèixer a tothom on cal llençar cada tipus de residu. En cap cas es vol penalitzar ningú sinó incitar a un procés de reflexió a l'hora de separar a casa, que contribueixi a una millor qualitat del material.

El valor de separar bé els residus.

Els residus dipositats correctament en els contenidors o a les deixalleries i punts verds reben tractaments adequats de recuperació. Per això poden tornar al cicle de materials, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries verges. En el cas dels residus especials, que es recullen a les deixalleries, reben un tractament d’eliminació per assegurar que no afectin el medi. En definitiva, s’engega tota una cadena de tractament, d’economia verda i de llocs de treball. Pel que fa al retorn econòmic, existeix un cànon que grava els residus que van als abocadors o a les incineradores. El retorn econòmic d’aquest cànon es destina als ens locals. Aquells municipis que tenen valors alts de recollida selectiva són els que reben un import més alt. És una forma d’esperonar als ens locals a implicar la seva ciutadania. Finalment, els fabricants, en aplicació del principi de la responsabilitat del productor, han d’assumir el cost mediambiental dels productes que posen al mercat. Per això entitats com ECOEMBES i ECOVIDRIO tenen per finalitat gestionar aquesta responsabilitat i finançar els costos que tinguin els ens locals en la recollida de residus.

Al web www.envasonvas.cat podeu descarregar-vos una aplicació per a dispositius mòbils (Envàs, on vas?) que permet identificar fàcilment on va cada residu, informa sobre quin tractament rep i dóna consells de prevenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada